Det er sjovt og spændende at gå på opdagelse i mørket uden lys. Er man lidt mørkeræd, er det en fordel at gøre det sammen med andre og jo mere man vænner sig til at færdes i mørket, jo mindre mørkeræd bliver man.

At opholde sig i naturen i mørket, kan være en intens og meget spændende oplevelse for både store og små. For de fleste af os er synssansen meget dominerende og når den taget ud af spil,

1. Vent på dit nattesyn

Det tager dine øjne ca 30 min at vænne sig til mørket. I løbet af de 30 minutter vil du langsomt kunne se mere og mere. En lommelygte med hvidt lys ødelægger på et enkelt sekund dit nattesyn og du må igen vente før det du har det fulde nattesyn tilbage.

Det er meget normal at se syner i mørket

Når mørket falder på er det meget normalt at dine synsnerver spiller dig et pus. Det manifesterer som små lysglimt, skygger og mønstre – nogle gange også farver. Du har sikkert oplevet fænomenet som man kalder fosfener, hvis du gnider dig kraftigt i øjnene. Disse fosfener kan også vise sig i mørke. Er man mørkeræd er det selvfølgelig ikke rart, hvis man pludselig begynder at se skygger i skovbunden, men det hjælper lidt at vide at det er helt normalt.

2. Kig ikke direkte på det du vil se

Midten af dit synsfelt er særligt sensitiv overfor farve men er kræver samtidigt meget lys. For dit perifere synsfelt er det lige omvendt. Det betyder at du i mørke er næsten blind i midten af dit synsfelt og at du skal kigge ca. 20 grader ved siden af det objekt du ønsker at se.

3. Brug helst rødt lys

Flere pande- og lommelygter har en funktion for rødt lys. Det er ikke nødvendigvis fordi man skal bruge lygten som bagerste cykellygte, men fordi det røde lys er meget mere skånsomt mod øjnene i forhold til det det hvide. Du vil altså hurtigere få nattesynet tilbage hvis du bruger det røde lys.

Vær opmærksom på at hvis du læser kort med rødt lys, kan du ikke se de røde aftegninger på kortet – fx hovedveje. Det er ikke altid hensigtsmæssigt.

4. Luk det ene øje mens du bruger hvidt lys

Når du lukker det ene øje mens du bruger hvidt lys, bevarer du nattesynet på det øje du har lukket. Det betyder at du bevarer orienteringen, selv efter du har slukket lyset.

5. Brug fuldmånens lys

Ja det er måske lidt et billigt trick, men er man ude omkring fuldmåne kan der faktisk være ganske meget lys om natten.

Tag børnene med på eventyr i mørket

Mælkevejen i granskovEr det første gang de er ude at opleve mørket, kan det være en fordel at I ikke bevæger jer for meget rundt. Find et trygt sted allerede inden mørket falder på. Sæt jer evt med ryggen mod et træ i kanten af en lysning og vent på at mørket falder på. På den måde ved I hvad der er foran jer og jeres øjne vænner sig langsom til mørket.

Det er helt naturligt at børn (og voksne) blive sensitive og evt. lidt nervøse når det bliver mørkt omkring dem og det er der ingen der går i stykker af. Man skal møde sine grænser, før man kan flytte dem. Lyt til hvordan børnene oplever det og søg tilbage til en “sikker base” hvis det bliver for meget og de bliver bange.

Når man tager børn med på mørkeventyr, er det din vigtigste opgave at sørge for at de føler sig trygge. Sørg derfor for at tale med dem og fortæl hvad der sker omkring dem. Tal med dem om hvilke lyde I hører og fortæl dem om de 4 trick herover.

Brug fuldmånens lys