Da Friluftsrådet sidste år spurgte danskene hvad der holder dem tilbage for at tage ud i naturen, svarer 41% at de ikke kan finde tid til det. For mig at se, er det et spørgsmål om prioritering og der findes 1000vis af grunde til, at man som familie skal bruge tid på at tage på ture i naturen. Her finder du et lille udsnit af videnskabelige artikler om naturens positive virkning på børns trivsel og folkesundheden.

Men samtidigt anerkender jeg, at det kan være svært at overskue planlægningen af en tur i grønne, hvis man i forvejen har en lidt presset hverdag og hvis man måske ikke har den store erfaring. Derfor håber jeg at jeg med Skovens Rige, kan gøre turene bare lidt lettere at overskue og håber samtidigt at jeg med denne blog og de sociale medier, kan inspirere dig til at tage familien i hånden og nyde de mange fine oplevelser der findes derude.

Og der ER oplevelser for alle derude – også selvom man ikke har været spejder eller er vokset op med en skov i baghaven. Det begynder med at man sænker ambitionerne og begiver sig afsted., så kommer mange af oplevelserne faktisk nærmest af sig selv.

Drop ambitionerne

Jeg har en lille mistanke om at nogle børnefamilier ikke kommer afsted fordi ambitionsniveauet bliver for højt. Vi er simpelthen bekymrede for, at vi ikke kan aktivere os selv og børnene i tilstrækkelig grad.

Når vi planlægger familieaktiviteter er vi vant til at der skal ske en masse. Vi tager i Hoppe-Loppe-Land fordi der er en masse aktiviter for ungerne. Vi vælger den svømmehal med de højeste vipper og vildeste rutchebaner. I frygt for at komme til at kede os, bliver vi overambitiøse og forsøger at proppe flest mulige aktiviteter ind i programmet.I skoven skal vi droppe de store ambitioner. Her tager ting den tid ting tager og det er okay.

Da jeg startede med at tage ungerne med ud på ture havde jeg altid forberedt 4-5 ting vi kunne foretage os når vi kom derud. Det viste sig bare at vi aldrig nåede ret meget andet end 1-2 ting. Når jeg planlægger ture i dag har jeg sænket ambitionerne og det gør planlægningen SÅ meget lettere og turene meget bedre.

  • Gå en tur. Find et sted at lave suppe på Trangiaen. Hjem igen. 2 timer
  • Vi skal i skoven og finde krible krabledyr. Vi tager et par syltetøjsglas og en lup med
  • Vi skal ud at lave hule.
  • Osv..

Nogle gange finder ungerne allerede efter 10 min noget der er meget mere spændende at foretage sig (Great!) men når iPad’en skal vrides ud af hånden på dem, er det vigtigt at man har en plan/formål/mission som man kan præsentere dem for og pirre deres nysgerrighed.

Det perfekte kaos – et åndehul i hverdagen

I skoven hersker det perfekte kaos. Grene, blade, jord og sten ligger spredt rundt i tilfældig orden. Intet er rettet ind til højre eller opstillet til display. Alligevel er skoven præcis som den skal være. Det perfekte kaos.

Dette perfekte kaos er en glimrende modpol til det glasbillede liv som de sociale medier er gode til at fortælle os at vi bør leve i dag.

At acceptere det uperfekte

Om man kommer i skoven i et par nye Fjällräven eller et par slidte jeans er egentlig heller ikke så vigtigt. Vigtigst er, at de kan tåle at blive lidt beskidte og at du kan holde varmen i dem.

Når vi begiver os ud i naturen sænker vi paraderne og har lettere ved at acceptere det uperfekte. Og vi lever i en tid hvor det, efter min mening, er enormt vigtigt at kunne sige pyt og accepterer at alt ikke ligner et Instagram-billede. Ikke mindst overfor vores børn. Naturen giver os frirummet hvor vi kan sige “pyt” når barnet spilder lidt på bukserne og at være ligeglad med at brødet er lidt brændt i hjørnet. Her kan vi vise dem at alt ikke skal være snorlige før det er okay.

Find mere inspiration til aktiviteter i naturen

Hold øje med Skovens Rige på Facebook og Instagram, her vil der løbende blive postet inspiration til lette aktiviteter i skoven.